כפות הרגליים שלנו הן איבר רגיש במיוחד שנושא בעול כבד – סחיבת משקל הגוף. בנוסף הן אלה שמייצרות את המגע עם המשטחים השונים עליהם אנחנו הולכים, רצים, קופצים, עומדים וכו', וגם לחיכוך המתמיד ישנה השפעה על בריאותן של כפות הרגליים.
בעיות שונות באזור זה מובילות לכאבים עזים, הן בכף הרגל עצמה והן באזורים אחרים בגוף שמושפעים ממנה. אם הכאב בכף הרגל אינו מטופל הוא יחמיר, ועלול לגרום למגבלות של ממש בתנועה. אורטופד מומחה לכפות רגליים מבטיח אבחון מדויק של הסיבות לכאב, ועל סמך אבחון זה טיפול מיטבי.
כף הרגל מחולקת ל-3 אזורים: כף רגל קדמית, שכולל את האצבעות; כף רגל אמצעית ובה עצמות המסרק (5 עצמות ארוכות שמתחברות לאצבעות); וכף רגל אחורית, שבה נמצאים בין השאר העקב והעצם הגדולה שנקראת טלוס (עצם הערקום).
כמו כן ישנן קשתות שמעניקות את הגמישות הנדרשת לכל תנועה – קשתות אורכיות, אחת פנימית ואחת חיצונית, שנמתחות מהעקב ועד לקצה עצמות המסרק; ו-3 קשתות רוחביות, אחת בכל אזור של כף הרגל. ליקויים מבניים בקשתות או פגיעה בהן גורמים לכאבים ונזקים נוספים ומחייבים פניה לאורטופד מומחה כף רגל.
בעיות נפוצות נוספות הקשורות לכפות הרגליים הן עצם בולטת בכף הרגל הקדמית (הלוקס ולגוס), ארטריטיס של הבוהן, פלטפוס, דלקת בגיד האכילס או קרע של גיד חשוב זה ודורבן. בחלק מהמקרים אף מדובר בבעיות חמורות המחייבות ניתוח כף רגל ובכל מקרה חשוב מאוד לבצע אבחון מדויק של המצב.
בסך הכל יש בכף הרגל האנושית 26 עצמות, למעלה מ-100 רצועות ויותר מ-30 מפרקים שהחשוב ביותר בהם הוא הקרסול, שמחבר בין כף הרגל לשוק. הקרסוליים הם אלה שנושאים בכל משקל הגוף ובנוסף הם אלה שמאפשרים את תנועת כף הרגל מעלה ומטה ופנימה והחוצה. הקרסול כולל רצועות חזקות ועצמות חסונות אולם עקב העומס הרב המוטל עליו הוא המפרק שנפגע בתדירות הגבוהה ביותר מתוך כל המפרקים בגוף האדם. אורטופד כפות רגליים מטפל כמובן גם בבעיות הקשורות לקרסוליים.
כאבים בכפות הרגליים עלולים להיגרם ממגוון רחב של סיבות. בנוסף ישנם מקרים שבהם הפגיעה בחלק זה או אחר של כפות הרגליים באה לידי ביטוי בכאבים באזור אחר של הגוף כמו למשל הגב התחתון ועוד.
אורטופדים מומחים לכף רגל יאבחנו את המקור לכאבים ולמגבלות בתנועה. חשוב מאוד לבצע תהליך אבחון מדויק, מעמיק ומקצועי, שכן מדובר באזור שלא קל למצוא בו את הסיבות האמיתיות לקושי – ובהתאם מומלץ לפנות אך ורק אל אורטופד כף רגל מנוסה ומיומן.
בין השאר כולל תהליך האבחון סקירה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל/ת, בדיקת נטיות משפחתיות גנטיות (לגורמים תורשתיים חלק בלתי מבוטל בחלק מהמצוקות הרפואיות הקשורות לכפות הרגליים), איתור ודאי של הנקודה המדויקת בה ישנה תחושת כאב, אפיון מקצועי של התחושה (האם הכאב מופיע בצורה של דקירות, בעירה וכו'), בירור הסיטואציות שבהן נגרם הכאב והאם ישנן פעולות שמעצימות את הכאב או מעמעמות אותו.
לאחר התשאול המפורט מתבצעת גם בדיקה גופנית, על מנת לשלול בעיות אפשריות ולאתר סימפטומים נוספים שיעזרו לאתר את הגורמים האמיתיים. בין השאר יתצפת אורטופד מומחה לכפות רגליים על תנועת כף הרגל בהליכה, בקפיצה, בריצה וכו', ויבדוק את טווח התנועה בכל מצב.
במידת הצורך מתבצעות גם בדיקות באמצעי הדמיה מתקדמים – רנטגן, צילום CT, בדיקת MRI וכו' – שתורמות אף הן כמובן אינפורמציה חשובה, כשכמובן חשובים מאוד הידע המקצועי הנרחב והניסיון העשיר של האורטופד כדי שהפענוח יהיה מדויק ואפקטיבי.
לאחר האבחון המקיף ימליץ אורטופד מומחה לכף רגל על דרכי הטיפול האפשריות. במקרים קלים יחסית ניתן להסתפק במנוחה. כמו כן עשוי אורטופד כף רגל להמליץ על מדרסים, שמתקנים ליקויים מבניים בכפות הרגליים ובכך מונעים היווצרות כאב, ו/או על תרגילי פיזיותרפיה מתאימים. במקרים קשים יותר ישנן דרכים שונות לטפל בדלקת שיוצרת את הכאב. בין האפשרויות: טיפול תרופתי ובפרט באמצעות סטרואידים, טיפול בגלי הלם, טיפול באולטרסאונד, וטיפול בכאבים בכף הרגל באמצעות לייזר. ישנם גם מקרים שבהם אין מנוס מהתערבות כירורגית וביצוע ניתוח ע"י רופא כירורג כף רגל.
הניתוחים הנפוצים ביותר בכפות הרגליים הם:
מומלץ לעבור ניתוח בכפות רגליים אך ורק אצל רופא כירורג לכפות רגליים שאתם בטוחים לגבי יכולותיו, שכן התערבות כירורגית היא הליך לא פשוט וחבל שלא תזכו להקלה אמיתית ושיפור משמעותי במצב בריאותכם. במקרה שיש לכם ביטוח רלוונטי ניתן להפעיל אותו כדי לממן את עלות אותו ניתוח כף רגל שנדרש עבורכם. על מנת שכך יהיה, חשוב לבחור רופא אורטופד כף רגל שמוכר ע"י חברת הביטוח שלכם כמומחה (כל חברה עובדת עם אורטופדים אחרים).
כל רופא כירורג כף רגל מבצע גם ניתוחים בקרסול, שמהווה כאמור את אחד המרכיבים היותר מועדים לפגיעה עקב העומס הרב המוטל עליו. הניתוח הנפוץ ביותר בקרסול הוא תיקון שבר. במסגרת ניתוח בקרסול זה מוחזרות למקומן הרצועות והעצמות, ואז הן מקובעות באמצעות ברגים ופלטות, כך שהעצמות יוכלו להתאחות עם הזמן. ישנה חשיבות רבה מאוד לדיוק עילאי בכל שלבי הניתוח, כך שההחלמה תהיה מלאה והאדם יוכל לשוב לתפקוד תקין ונטול כל כאב – ועל כן מומלץ למצוא פרופסור כף רגל בעל ניסיון בביצוע ניתוח ספציפי זה.
מקרים אחרים המחייבים לעתים ניתוח קרסול הם ארטריטיס של הקרסול וכן נקעים חמורים. כשהאדם סובל מנקעים חוזרים ונשנים, האופציות הכירורגיות הן: שחזור רצועות בקרסול, תיקון גידים קרועים או ארטרוסקופיה של הקרסול והוצאת הגופים החופשיים – הבחירה ביניהן היא על סמך אבחון מדויק של אורטופדים מומחים לקרסול וכף רגל.
בכל מקרה שבו צצים כאבים בכפות הרגליים או באזורים אחרים בגוף צצה גם הדילמה האם לפנות לייעוץ של רופא אורטופד כף רגל דרך קופות חולים, או שמא להעדיף רופא אורטופד כף רגל פרטי. עלות ייעוץ ואבחון אצל אורטופד כפות רגליים דרך קופת החולים משתנה בהתאם לסוג הביטוח של כל אדם ולנהלים של קופת החולים הספציפית, אם כי לרוב היא תהיה נמוכה יותר מעלות הטיפול אצל אורטופד כף רגל פרטי.
מצד שני, ההמתנה לתור פנוי דרך קופת החולים עלולה להיות ממושכת, כשבינתיים האדם סובל מכאבים קשים ומפגיעה של ממש באיכות החיים. בנוסף עלולה הבעיה להחמיר במהלך ההמתנה כך שבסופו של דבר יידרש פתרון מורכב יותר. בחלק מהמקרים אף עלול להיווצר צורך בניתוח כף רגל שניתן היה למנוע אותו לולא העיכוב.
רופאים הנחשבים למובילים בענף האורטופדיה והתחום בדרך כלל לא יעבדו מול קופות החולים מכיוון שלא יראו בכך צורך מקדם ושיווקי לעסק מתוך אמונה כי מי שסובל מבעיה אורטופדית רצינית בכף הרגל יעדיף שלא לחסוך אלא, לקבל את הפתרון הרפאוי הטוב ביותר האפשרי.
מסיבה זו ההמלצה היא לא להתעכב אלא למצוא פתרון לכאב במהירות – אצל רופא אורטופד מומחה לכפות רגליים פרטי.