לגב ולעמוד השדרה תפקידים כבדי משקל ורבי אחריות ובפרט להחזיק את פלג הגוף העליון ולהקנות יציבות לגוף.
עקב העומס הרב בעיות בגב הן נפוצות מאוד, ועלולות לגרום לא רק לכאבים עזים אלא גם למגבלות של ממש על התנועה. בכל מקרה של כאבי גב או חשד לפגיעה באחד המרכיבים של עמוד השדרה רצוי לפנות בהקדם אל אורטופד גב מנוסה על מנת לאבחן את הסיבה לכאב ולטפל בה היטב ובמהירות לפני שתחמיר.
הגב מוגדר כאזור שבין הישבן לבין העורף, בחלקו האחורי של הגוף. השרירים הבולטים בו הם הלטיסימוס דורסי שאחראי על הנעת הזרוע, שריר הטרפז שמחבר בין חגורת הכתף לבין עמוד השדרה והגולגולת ואחראי על הנעתה של עצם השכם והשרירים הבין רוחביים.
החלק הבולט ביותר בגב הוא כמובן עמוד השדרה – זהו מבנה קשיח המגן על תעלת השדרה שבתוכה עובר חוט השדרה אשר מעביר אותות עצביים בין המוח לאיברים השונים (בשני הכיוונים).
עמוד השדרה – שכל פגיעה בו מחייבת התייעצות, ובמקרים רבים אפילו דחופה, עם אורטופד עמוד השדרה – מחולק ל-5 אזורים:
בין כל 2 חוליות (פרט ל-C1 ול-C2) ישנה רקמה סחוסית עבה יחסית שתפקידה לבלום זעזועים ולהגן על החוליות ובדרך זו גם על חוט השדרה. הרקמה הינה בצורת דיסק, ועל כן פגיעה בה נקראת בלט דיסק או פריצת דיסק.
עוד כדאי לדעת כי הכליות, אשר ממוקמות מאחורי חלל הבטן משני צדי עמוד השדרה, עלולות להיפגע גם הן עקב מכה בגב התחתון, כך שמומחה גב עשוי לטפל גם במקרים של נזק לכליות.
הגב ועמוד השדרה נושאים כאמור משקל נכבד ועומדים בעומסים רבים ועל כן חשופים למגוון פגיעות.
למעשה, עפ"י סטטיסטיקות עדכניות 9 מכל 10 בני אדם חווים לפחות פעם אחת בחייהם כאבי גב בדרגת חומרה כזו או אחרת, לעתים כרוני ולעתים לפרק זמן קצר יחסית. אורטופד גב מיומן יאבחן את המקור לכאב, שעשוי להיות טראומה שנגרמה לגוף (תאונה, מכה חזקה וכו'), גרורות סרטניות (ובפרט במקרים של סרטן הערמונית, סרטן הריאות וסרטן השד), מאמץ פיזי ובפרט כזה שבוצע בצורה לא נכונה (הן במסגרת עבודה והן במסגרת פעילות ספורטיבית) ועוד.
בלט דיסק – שחיקה מתמשכת של הרקמות הסחוסיות בין חוליות בעמוד השדרה מובילה לבלט דיסק, כלומר מצב שבו הגרעין של הדיסק בולט החוצה. כשמדובר בבלט דיסק בעמוד השדרה הצווארי הסימפטומים האפשריים הם חולשה בשרירי הידיים, כאבי ראש, כאבי צוואר ועוד, ואילו במקרים של בלט דיסק בעמוד השדרה המותני עלול האדם לסבול מכאבי גב תחתון עזים, צניחת כף רגל, אובדן שליטה על סוגרים ועוד.
פריצת דיסק – מצב חמור אף יותר מבלט דיסק, וגם הוא תוצר של שחיקה מתמשכת של הסחוס (למשל עקב ישיבה לא נכונה, או נשיאת משקל כבד מדי). המקומות הנפוצים ביותר לפריצת דיסק הם בין חוליות L4 ו-L5, ובין L5 ל-S1, ובאופן כללי זוהי מצוקה רווחת למדי אשר גורמת לרבים להגיע אל מומחים לגב כדי למצוא פתרון.
דלקת מפרקים בעמוד השדרה המותני – בעמוד השדרה ישנם מפרקים קטנים אשר עלולים להיפגע עקב דלקת מפרקים ולהוביל לכאבי גב, קושי בתנועה ואפילו גיבנת.
ספונדילוליזיס – פגם באחת החוליות בגב ובעיקר בעמוד השדרה המותני. הסיבה לכך ברוב המקרים היא פעילות ספורטיבית מאומצת יתר על המידה.
ספונדילוליסטזיס – החלקה של אחת מהחוליות בגב אל מחוץ למקום המיועד לה. בחלק מהמקרים הסיבה לכך היא החמרה של ספונדילוליזיס ועל כן מומלץ לפנות אל אורטופד של עמוד השדרה מיד כשמופיעים סימפטומים לבעיה.
היצרות תעלת עמוד השדרה – פגיעה שגורמת ללחץ על חוט השדרה שבתוך התעלה, ועקב כך כאבים או תחושת נימול במקומות שונים בגוף (ובפרט ברגליים). הסיבות להיצרות הן פריצת דיסק, תהליכים ניווניים או ספונדילוליסטזיס.
סקוליוזיס (עקמת) – עיוות של עמוד השדרה אשר מוגדר כסטייה בת 10 מעלות לפחות של חוליות. בעיה זו צצה בעיקר במהלך הילדות או בגיל ההתבגרות, נפוצה הרבה יותר אצל בנות מאשר אצל בנים ובאופן מפתיע משהו חלק גדול מהלוקים בה כלל לא מודעים לכך. הבעיה היא שהעקמת עלולה להחמיר עם השנים, ועל כן חשוב מאוד להגיע אל מומחה לעמוד השדרה כדי שיאבחן במדויק את מצבו של הגב ויציע טיפול הולם.
האבחון שמבצע אורטופד עמוד השדרה או גב כולל תשאול יסודי, בדיקה פיזית ובמידת הצורך גם בדיקות באמצעי דימות מתקדמים. התשאול בוחן את מאפייני המצוקה, כלומר מיקום הכאבים – ובפרט אם הם בצד שמאל או בצד ימין – ואת עוצמתם ואופיים (כרוניים או רק במצבים מסוימים, וכו'). כמו כן יישאל האדם לגבי שגרת היום שלו, ובפרט האם היא כוללת עבודה מאומצת, ישיבה ממושכת, פעילות גופנית וכו'. כמו כן תיבחן ההיסטוריה המשפחתית של המטופל/ת.
תהליך האבחון של אורטופד מומחה לעמוד השדרה כולל כאמור גם בדיקה פיזית, שבמסגרתה הוא מבצע מניפולציות מסוימות (בזהירות, כמובן) על-מנת להבין טוב יותר את אופי המצוקה ולהגיע אל הסיבות האמיתיות לה.
בחלק מהמקרים יעבור האדם גם בדיקות מעבדה – בעיקר על מנת לשלול דלקות זיהומיות או שגרוניות, או לאשר את קיומן – ו/או צילום גב. לעתים נדרשות בדיקות מתקדמות יותר דוגמת CT או MRI, בדיקה אחרת שעשויה לסייע באבחון היא EMG שבודקת מוליכות עצבית ובהתאם מאתרת נזקים נוירולוגיים, ולעתים מפנים מומחים לגב את המטופלים למיפוי עצמות.
במקרים קלים, ובפרט אם הגעתם אל אורטופד מומחה לגב מיד עם הופעת הכאב או המצוקה, ניתן להסתפק בטיפול שמרני שכולל מנוחה, תרופות (לשיכוך כאבים ו/או נוגדות דלקות) ולעתים גם קרח על האזור הכואב או חימומו.
טיפול אחר בכאבי גב הוא עיסוי. העיסוי מבצע למעשה מניפולציה (באופן טבעי מבוקרת ומושכלת) על הרקמות הפגועות ומאיץ את החלמתן. גם תרגילי פיזיותרפיה המותאמים למצוקה הספציפית עשויים לספק הקלה משמעותית, וכך גם טיפול כירופרקטי איכותי.
במקרים אחרים פונים אנשים שסובלים מכאבי גב אל הרפואה האלטרנטיבית, ובפרט לדיקור סיני.
על אף המבחר הרחב יחסית של אפשרויות הטיפול, והאפקטיביות שלהן, ישנם מקרים בהם אין מנוס ואותו רופא כירורג לגב שאתם מגיעים אליו לאבחון ימליץ על ניתוח עמוד שדרה.
ניתוחים בגב ובעמוד השדרה יש לעבור כמובן אך ורק אצל רופא מנתח בעל ניסיון נרחב בתחום זה, כשלמעשה בחלק מהמקרים רופא מנתח גב עשוי להתמחות בניתוח גב ספציפי במיוחד.
ניתוחי הגב ועמוד השדרה האפשריים בימינו הם:
עוד כדאי לדעת כי בחלק מהמקרים ניתן לבצע ניתוח בגב בטכניקה האנדוסקופית – שמבטיחה ניתוח קל יותר והחלמה מהירה יותר, וזאת מבלי לפגוע באימפקט של ההליך הרפואי.
כאבי גב הם כאמור תופעה רווחת מאוד, שחשוב לטפל בה בהקדם בטרם תחמיר. השלב הראשון הוא אבחון וייעוץ של מומחה גב ועמוד שדרה, כשניתן לבחור בין הגעה למומחה שכזה דרך קופת החולים או הגעה אל אורטופד מומחה עמוד שדרה פרטי.
אמנם בדרך השנייה העלות עלולה להיות גבוהה יותר, אולם כדאי לדעת שבחלק מהמקרים תוכלו לקבל החזר מביטוח רפואי שיש ברשותכם (לשם כך יש לבחור את אחד האורטופדים המומחים לגב שעובדים עם חברת הביטוח שלכם), ועוד יותר חשוב להבין שהמתנה לתור, שבדרך כלל נמשכת זמן רב יחסית במקרה של פנייה לייעוץ דרך קופת חולים (עקב ריבוי מקרי כאבי הגב), עלולה לגרום להחמרה דרמטית של המצב, ולהפוך את הכאב לעוד יותר חזק ומגביל. למעשה אף ייתכנו מקרים שבהם האדם ייאלץ לעבור ניתוח בעמוד השדרה רק בשל ההמתנה המיותרת, ועל כן מומלץ למצוא אורטופד מומחה גב ועמוד שדרה שאצלו ניתן לקבוע תור מהיר ללא המתנה.