פריצת דיסק היא צניחה של דיסק בין חולייתי. עמוד השדרה בנוי חמוליות, כאשר בין חוליה אחת לרעותה ישנו דיסק המונע מהחוליות להתחכך. פריצת דיסק נגרמת לדיסק שבין חוליות עמוד השדרה. מי שחווה פריצת הדיסק מדווח על כאב חד עד כדי חוסר יכולת תנועה, מאחר וכל תנועה כרובה בכאב בלתי נסבל. פריצה של דיסק בעמוד השדרה היא למעשה יציאה של החומר התוך דיסקי אל עבר תעלת השדרה או תעלות העצבים הצידיים
אתר המקורלרפואת כאב מביאל גולש מידע מגוון ועדכני בכל הקשור לכאבי גב בכלל ופריצת דיסק בפרט. ניתן גם ליצור קשר ונציג מטעם האתר יצור אתכם קשר בהקדם. הנציג יתאים עבורכם את הטיפול ואת המומחים המתאימים שיסייעו לכם להיפטר מהכאב.
פריצת דיסק מחולקת ל:
פריצת דיסק – הקדמה
המבנה האנטומי של הגב הינו מהמורכבים ביותר בגוף האדם. עמוד השדרה בנוי מחוליות, המופרדות זו מזו באמצעות טבעת סחוסית חזקה וקשיחה המכונה "הדיסק הבין חולייתי". הדיסק מיועד לבלום זעזועים בעמוד השדרה, ולהקנות לו יכולת תנועה וגמישות. הדיסק הבין חולייתי מורכב מסיבים טבעתיים היקפים, העוטפים את הליבה הרכה והצמיגית דמוית הג'לי. נזק או פגיעה בדיסק הבין חולייתי עשוי להביא לשינוי מבנהו ומיקומו, באופן המסב כאבים רבים וגורם להפרעות תפקודיות.
למעלה מרבע מהמקרים של כאבי גב תחתון ועליון נובעים מפגיעה בדיסקים הבין חולייתיים שבעמוד השדרה. במרבית המקרים, הנזק לדיסק הבין חולייתי מתרחש בגב התחתון ובצוואר, בשל יציבה לקויה, תנוחה בלתי תקינה, ארגונומיה לא מתאימה, ויתר או חוסר תנועתיות, הגורמים להיווצרות עומס ולחץ רב על עמוד השדרה. פגיעה בדיסק בין חולייתי בגב התחתון ובצוואר מתקיימת לרוב בין הגילאים 20-40.
נהוג לחלק את הפגיעה בדיסק הבין חולייתי לשלושה שלבים, על פי רמת החומרה ואופי הנזק. השלב הראשון מכונה בלט דיסק, ובמהלכו חלק קטן מסיבי הטבעת הסחוסית נקרעים. בשלב השני מתרחש בקע דיסק, כאשר כל טבעות הסחוס נקרעות והדיסק פורץ אל תעלת חוט השדרה לכיוון שורשי העצב. השלב האחרון והחמור ביותר מכונה פריצת דיסק, ובמהלכו גם החומר הצמיגי והרך שבליבה פורץ את דרכו החוצה. עם זאת, סיווג זה איננו מחייב, שכן ייתכנו מצבים של פריצת דיסק ללא השלבים המקדימים (בעיקר עקב טראומה, חבלה או עומס יתר קיצוני).
נזק לדיסק עשוי לגרום לשינוי המבנה האנטומי, באופן שישבש את יכולתו לחצוץ בין חוליות עמוד השדרה ולבלום זעזועים. שינוי מיקום ומבנה הדיסק עשוי לגרום להפעלת לחץ פיזי רב על חוט השדרה או שורשי העצבים, באופן הפוגע בהולכה העצבית ומביא להתפתחות תהליכים דלקתיים, כאבים חזקים, חולשת שרירים, נימול ואף שיתוק.
אבחון נכון ויעיל של נזק לדיסקים הבין חולייתיים בצוואר ובעמוד השדרה המותני יאפשר את בחירת שיטת הטיפול המתאימה והמיטבית. פריצות דיסק, המביאות להיווצרות לחצים על העצבים או על חוט השדרה, יאובחנו באמצעות תשאול המטופל אודות הרקע והיסטוריה רפואית שלו, ביצוע בדיקה פיזיקלית על גוף המטופל ובדיקות הדמיה מתקדמות. אבחון מדויק וודאי של בלט דיסק או פריצת דיסק מצריך ביצוע בדיקות הדמיה מסוג MRI ו-CT. בדיקות ההדמיה מאפשרות לאתר בלט דיסק, בקע דיסק או פריצת דיסק, אך איננה בהכרח מאפשרת לאבחן את הנזקים.
הגורמים ליציאת החומר יכולים להיות זעזוע של האזור כמו למשל לאחר תאונה. הם יכולים להיות גם תוצאה של נזק מתמשך לאחר הרמת משאות לאורך זמן. גורם נוסף לנזק מתמשך הוא ישיבה שאינה תומכת במבנה הגוף. עוד גורם לפריצת דיסק, המתקיים אצל נשים, יכול להיות היריון בו האישה נושאת בתוך הרחם משקל רב באזור נקודתי, המשקל כאמור משפיע על הגב התחתון ומושך אותו קדימה, מה שמביא לבסוף לפריצת דיסק. בנוסף לכל אלה, גם התנהלות יום יומית לא טובה וחוסר הקפדה על יציבה וישיבה נכונה יכולים להוביל לפריצה.
תסמיני הגוף המורגשים בעת פריצת דיסק או בלט דיסק יכולים להיות מגוונים.הם כוללים לרוב כאב חד אשר מקרין לצדדים, תחושת נימול, צריבה, חולשה, תחושת ניוון באזור וכאשר הפריצה חמורה או מוזנחת התחושה יכולה להיות של כאב חד וחוסר יכולת לתפקד. כאשר הפריצה היא בחוליות התחתונות, הכאב יהיה לכיוון הרגליים. כשהפריצה היא באזור הצוואר, הכאב יקרין לכיוון חלק הגוף העליון ולעתים גם הראש. חשוב לזהות את המקום המדוייק שבו ארעה פריצת דיסק, על מנת שניתן יהיה לטפל בה ביעילות.
פריצת דיסק היא מצב שיש לטפל בו, בעיקר בשלבי ההתהוות המוקדמים. כשהיא בתחילת דרכה ניתן לבצע תרגילים במטרה לשמר את המצב ולהקל את הכאב. חשוב להתאים את התרגילים לפריצה ולמיקום שלה. במקרים של פריצת דיסק צווארי מומלץ להניע את הראש לצדדים וקדימה – אחורה בתנועות עדינות. זאת במטרה לשמור על טווח התנועה. על מנת לטפל בפריצת דיסק בגב התחתון ניתן לשכב על הבטן, לשים את הזרועות תחת הסנטר ולבצע הרמות עדינות של פלג הגב העליון.
חשוב לבצע תרגילים לטיפול בפריצת דיסק. עם זאת, כדאי ואפילו מומלץ מאד להתייעץ עם בעל מקצוע. זאת כיון שביצוע תרגילים שאינם מתאימים לסוג פריצת הדיסק עלולים להיות בעלי השפעה שלילית, הן בטווח הקרוב והן בטווח הרחוק.
אקופנטורה – האקופונקטורה היא למעשה דיקור סיני. הטיפול הזה יוצר זרימה של דם ואנרגיה לאזור הפגוע. הדם והאנרגיה המוזרמים לשם מביאים הקלה בכאב והגדלת טווח התנועה. הדיקור לא יחזיר את החוליות למקום. זאת איננה מטרתו. עם זאת, הוא יפחית בצורה משמעותית את הכאב ויהיה יעיל מאד בעיקר בשלבים המוקדמים שלפני פריצת דיסק. הדוגמה הטובה ביותר היא מקרים של בלט דיסק, שהוא לעיתים קרובות מעין הכנה לפריצת הדיסק.
הידרותרפיה – שיטת טיפול שמהותה תרגול במים. המים מקלים את הכאב ומשפרים את טווח התנועה של חלקים שונים בגוף, ביניהם החוליות. טיפול במים מאפשר לבצע טיפול מעמיק בחוליות. ההידרותרפיה מעניקה הקלה מידית ומאפשרת לטפל בבלט או בפריצה דרך תרגול. טיפולים כאלה מומלצים הן לפני הגילוי של פריצת הדיסק והן לאחריו.
טווינא – מדובר בשיטת עיסוי סיני ייחודית. השיטה כוללת עיסוי עמוק המתבצע על פי כללים עתיקים של הרפואה הסינית. הטיפול משחרר את האזור הכואב ובתוך כך מגדיל גם את טווח התנועה, שלרוב נפגע בשל השינוי בחוליות.
מזותרפיה – טיפול רפואי לחלוטין. הטיפול כולל החדרה של חומר לאזור הפגוע במטרה לזרז את ההחלמה. חומר ההזרקה כולל חומרים אנטי דלקתיים יחד עם וויטמינים ומינרלים. החומר המשולב מאפשר להפחית או אף לדכא את הכאב. ההזרקה מקלה על הכאב בתוך זמן קצר ומאפשרת לאדם לבצע תרגילים להפחתת הנזק. עם זאת, לא ניתן לצפות שטיפול מזותרפיה כשלעצמו יפתור את הבעיה ויחזיר את הדיסק למקום. טיפול כאמור גם לא נועד לשנות את מבנה החוליות. למעשה, שום טיפול רפואי איננו עושה את זה.
ניתוח – מקרים חמורים של פריצות דיסק מחייבים ניתוח. ישנם מצבים קיצוניים בהם המטופלים אינם מסוגלים לבצע תנועות או אפילו ללכת. לאחר אבחון של רופא מומחה ניתן להחליט האם לבצע ניתוח ואיזה. גם כאן ישנם מספק טיפולים אפשריים.
פריצת דיסק אינה חולפת מעצמה. זאת ועוד – הכאב הולך ומחמיר אם לא מבצעים טיפול ב אזור הפגוע. אתר המקור לרפואת כאב מביא לגולשים שפע מידע אמין ועדכני בנושא רפואת כאב ושיטות טיפול מומלצות. כמו כן ניתן למצוא באמצעותו את המומחים הטובים ביור שיעניקו לך טיפולים יעילים שיזרזו את ההחלמה.
ניתן ליצור קשר כבר כעת באמצעות טופס יצירת הקשר באתר רצוי מאד להשאיר פרטים רבים ככל האפשר, על מנת שנוכל לבחור עבורך אץ המומחה או המומחים המתאימים ביותר. נציג מטעמנו יחזור אליך בהקדם וילווה אותך כל הדקך להפסקת הכאב וליצירת אורח חיים בריא יותר.
אחוזי נכות וקצבאות: ריצת דיסק או בלט דיסק מביאות במקרים רבים לפגיעה תפקודית קשה, הגוררת ירידה בכושר העבודה וביכולת ההשתכרות. פריצת דיסק או בלט דיסק עשויות לגרום לפגיעות עצביות, אובדן שליטה על הסוגרים, צמצום מרווח התנועה, כאבים ומיחושים בגב, בצוואר ובגפיים ועוד תופעות ותסמינים בעלי השפעה שלילית. עבור אלו מבעיות גב אלו, קיימת האפשרות של הגשת תביעה לביטוח הלאומי לשם מימוש זכויות רפואיות. פריצות ובלט דיסק עשויים להקנות זכאות לקצבאות נכות שונות, הנחות במסים, ארנונה, תחבורה ציבורית ועוד מגוון הטבות. אחוזי הנכות והזכאות לקצבאות וההטבות השונות ייקבעו על פי ממצאי בדיקת רופא אורתופד, הכוללת צילומים והדמיות.
על פי תקנות הביטוח הלאומי, במקרים של פריצות דיסק ובלט דיסק נקבעים אחוזי נכות בהתאם לאופי וחומרת הפגיעה התפקודית, לרמת הגבלת התנועה, וכן בהתאם למיקום הפגיעה. במקרים בהם מדובר בבלט דיסק או פריצת דיסק בעמוד השדרה המותני, הגב והצווארי, קביעת אחוזי הנכות תעשה גם על פי זווית הפגיעה. בעוד זווית פגיעה נוחה יחסית, המאפשרת יציבה תקינה, תקנה עד 30% נכות, זווית לא נוחה הפוגעת ביציבה תעניק עד 50% נכות. במידה ומדובר בפגיעה בכל עמוד השדרה, עשויים להיקבע גם עד 100% נכות.
פריצת דיסק צווארית מקנה לרוב 10% נכות, במקרה של פגיעה תפקודית והגבלה תנועתית ברמה קלה. פריצת דיסק בחוליות הצוואר מעניקה 20% נכות, במידה והפגיעה מביאה לפגיעה בינונית ביכולת התפקוד והתנועה, וכ-30% כאשר מדובר בפגיעה קשה וחמורה. גם במקרים של פריצות דיסק בחוליות הגב התחתון ועמוד השדרה המותני, אחוזי הנכות ייקבעו באופן פרטני על פי חומרת הפגיעה והשפעותיה על חיי המטופל. בלט דיסק הגורם להגבלה תפקודית קלה מקנה בין 5% ל10% נכות. במקרים חמורים יותר של בלט דיסק, עשויה להינתן קצבת נכות בשווי 40 אחוזי נכות לפחות.
אובדן כושר עבודה: במקרים של פריצת דיסק או בלט דיסק כתוצאה מביצוע פעולות הקשורות לעבודה, ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד המעסיק. בלטים ופריצות בדיסקים הבין חולייתיים עשויה להיגרם כתוצאה מהרמת משאות כבדים, נפילות, מעידות, עמידה לאורך זמן וישיבה ממושכת במשרד או מול המחשב – פעולות נפוצות במגוון מקומות עבודה וענפי תעסוקה. על מנת לאפשר הכרה בפגיעה בדיסק הבין חולייתי שבעמוד השדרה כתאונת עבודה, יש להגיב לביטוח לאומי בקשה לקבלת דמי פגיעה או ימי מחלה למשך 30 יום.
בשלב הבא, אחוזי הנכות ייקבעו בוועדה רפואית של הביטוח הלאומי. כאשר אחוזי הנכות שנקבעו לא עולים על 9%, אין זכאות לזכויות מעבר לדמי הפגיעה. כאשר מדובר במקרים בהם נקבעים 9%-10% נכות, יינתן מענק חד פעמי על סך 9%-10% נכות. במידה ומדובר במקרה שמעניק 20% נכות, תשולם קצבה חודשית. במקרים בהם מוכח אובדן כושר עבודה, הכולל הפסד קבוע ומתמשך בהכנסות, יוגדלו אחוזי הנכות. הוועדה הרפואית בוחנת את המצב הרפואי של המטופל טרם הפגיעה ולאחריה. על הפונה חלה חובת ההוכחה לכך שהפגיעה אכן התרחשה בזמן העבודה, ללא קשר למצב רפואי בעבר.