קורטיזון הוא הורמון שמופרש ע"י הגוף באופן טבעי, דרך בלוטת האדרנל (יותרת הכליה). אחת ההשפעות של חומר זה היא הפחתת פעילות דלקתית, ועל כן זריקות קורטיזון משמשות כטיפול נגד כאב במקרים של דלקות מכל הסוגים.
זריקת קורטיזון נגד כאב מומלצת כשמקור הכאב הוא דלקת באזור כזה או אחר של הגוף. בין המצבים שבהם זהו קו הטיפול הראשון כנגד המצוקה:
* דלקת מפרקים (הן ניוונית – אוסטאוארטריטיס, והן שגרונית – Rheumatoid Arthritis) באזורים שונים של הגוף – ברכיים, כף יד, מרפק, קרסול, כף רגל
* מרפק טניס
* תסמונת התעלה הקרפלית (CTS)
* דורבן (כלומר דלקת בעקב)
* כאבים בכתף שהמקור שלהם הוא דלקת בגידים ב"שרוול המסובב"
* אצבע הדק
* תסמונת דה קרווין (פגיעה בגידים בכף היד שמקשה על פשיטת האגודל – נקראת גם "אצבע הדק")
* כאב בגב התחתון בעקבות פריצת דיסק מותנית
הקלה משמעותית מורגשת לאחר כיומיים. ב-48 השעות הראשונות אחרי ביצוע הזרקת קורטיזון לטיפול בכאב תיתכן דווקא החמרה ברמת הכאב וכן אדמומיות, רגישות ונפיחות באזור שאליו הוזרק ההורמון – אולם אלה חולפים מעצמם וכאמור אחרי יומיים הקורטיזון מתחיל לפוגג את הלחץ שבתוך המפרק ולהפחית את רמת הכאב. חשוב לציין כי זריקת קורטיזון לא מטפלת במקור הדלקת אלא רק בסימפטום הכואב.
היתרון העיקרי של זריקת קורטיזון נגד כאבים על פני לקיחת החומר באמצעות טבליות היא ההחדרה הישירה של ההורמון הישר אל האיבר שבו ישנה דלקת.
הזרקה תחת שיקוף במכשיר CT שמספק תמונה מדויקת במיוחד משפרת משמעותית את אחוזי ההצלחה של הטיפול, ובפרט כך הדבר במקרים של הזרקות לעמוד השדרה.
הזרקת קורטיזון למפרקים לא תמיד מחייבת שיקוף (וגם לא הזרקה תחת אולטרסאונד, אופציה נוספת להבטחת מקסימום תועלת ובטיחות של זריקת קורטיזון נגד כאבים).
זריקות קורטיזון רבות מדי עלולות לפגוע בסחוסים ובגידים וכן לנזק עצבי או בעיות פיגמנטציה בעור, ועל כן מדובר בהליך שמותר לעבור אותו לא יותר מ-3-4 פעמים בשנה, ובהפרש של חודשיים-שלושה בין הזרקה להזרקה.
בהתאם חשוב מאוד לפנות לאורתופד מנוסה בביצוע הזרקות קורטיזון נגד כאבים, וזאת על-מנת שהתהליך יתבצע באופן מדויק ובטוח, ויוביל להקלה משמעותית ברמת הכאב.
מאמרים נספים שיכולים לעניין אתכם: